Tim van der Veen

Na zo'n 6 jaar danslessen te hebben gegeven ben ik in aanraking gekomen met het lesgeven in Percussie.

Op de BSO waar ik toen werkte werd mij in 2006 gevraagd of ik 2 jongens thuis wat djembe lessen wilde geven. Dit ben ik gaan doen en binnen 3 maanden hadden meer mensen hiervan gehoord en kwam er een groepje volwassenen met dezelfde vraag;wil je ons les geven?

Ook dit ben ik gaan doen, ondanks dat ik zelf nog nooit lessen had gevolgd.

Deze djembe lessen voelde zo goed dat ik de dans naast me neer heb gelegd, en ben mij helemaal gaan verdiepen in de wereld van de West-Afrikaanse percussie. Ik ben lessen en workshops gaan volgen bij goede djembe docenten zoals.;

Famoudou Konaté, Billy Konaté, Oké Sene, Kaloga Traoré, Sega Sidibé, Babara Bangoura,

Mamady Keita en Ponda O'Bryan

Hier ontdekt ik de totale muziek van West-Afrika; er is meer dan djembe;

de basdrums (doundouns) met de melodie die aangevuld wordt door de begeleiding en solo's van de djembe. De balafon en kora met hun prachtige klanken en melodiŽen, de Gbolon (basharp), de shekere. En nog veel meer mooie instrumenten die laten zien dat de djembe slechts een onderdeel is van de West-Afrikaanse muziek.

Vanaf 2008 is in mijn lessen ook de doundoun een belangrijke factor geworden en gaan de djembepartijen nog meer leven.

Datzelfde jaar waren de lessen zodanig gegroeid dat ik het serieuzer ben gaan aanpakken en het bedrijf DuizendpootPercussie heb opgericht.

Om meer kennis en diepgang in de muziek te vinden ben ik in 2016 naar Burkina Faso geweest. In december 2017 ga ik naar Guinee om een rondreis te maken door het gebied waar de wortels van de muziek, zoals wij hem spelen in mijn lessen, liggen;  Hamanah, Baro, Babila